Hilde Hiemstra

Acupunctuur is onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde. Door zeer dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam te plaatsen ontstaat een betere doorstroom van energie en worden energieblokkades opgeheven. De hoeveelheid energie (Qi) neemt toe of wordt verplaatst naar een gebied wat weinig heeft en verbetert de kwaliteit van de energie.

Acupunctuur door een westerse bril bekeken stimuleert zenuwen, spieren en bindweefsel en sommige zeggen dat acupunctuur het natuurlijk pijnstillend vermogen in je lichaam stimuleert.

Met veel plezier heb ik in verschillende functies in het ziekenhuis gewerkt en doe dit nog steeds. Toch ontstond bij mij een aantal jaren geleden de behoefte om op andere manier na te denken over gezondheid: gezondheid gebaseerd op een meer holistisch mensbeeld.
Na een zoektocht ben ik uitgekomen bij acupunctuur. De verfijnde taoïstische filosofie gekoppeld aan de empirie van de acupunctuur vult ons westerse, meer mechanistische denken, prachtig aan.

Van oorsprong ben ik verpleegkundige en heb toen ik dit vak uitoefende al vaak met kanker patiënten te maken gekregen. Dat maakte grote indruk op mij. Toen ik een opleiding tot acupuncturist had afgerond, besloot ik mij te specialiseren in het helpen van mensen die leven met kanker. Juist met acupunctuur zie ik de mogelijkheden om mensen met kanker te helpen. Acupunctuur is een zachte weldadige manier van behandelen die het zelfhelende aspect aanspreekt in de mensen, zowel op lichaam als geest. Dit is in contrast met de vaak agressieve geneesmiddelen die helaas nodig zijn om de kankercellen in het lichaam te doden. Ik ben aangesloten bij Cancer Care Center en Visana omdat ik de samenwerking tussen verschillende disciplines als een essentieel onderdeel zie voor een goede behandeling van klachten van (voormalig) kankerpatiënten.

Acupunctuur kan zowel tijdens als na afloop van de reguliere kankerbehandelingen worden ingezet. Acupunctuur kan kanker niet genezen maar is een veilige en bewezen effectieve therapie bij kankergerelateerde klachten zoals pijn, misselijkheid, polyneuropathie, braken en een droge mond. Ook kan het overgangsklachten, angst, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid doen verminderen.

Door mijn kennis en ervaring op het gebied van overgangsklachten behandel ik regelmatig vrouwen met menopausale klachten die doorverwezen worden uit OLVG.

Neem contact op

Neem contact op met IMC Visana of maak gelijk een afspraak!