Linda van der Schatte Olivier

Wat is holistische bekkenbodemtherapie?
Alle ervaringen die we ooit hebben opgedaan slaan we niet alleen op als herinneringen in ons hoofd, maar ook in ons lichaam. Het lichaam heeft als het ware een eigen geheugen. Negatieve ervaringen, pijn en frustratie, opgeslagen in het weefsel van het bekken, manifesteren zich als lichamelijk ongemak of als emotionele pijn.

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een therapievorm waarbij problematiek in het bekken vanuit een holistisch perspectief wordt benaderd. Het is een hele zachte behandelmethode, en werkt met het principe van embodied consent, vrij vertaald “belichaamde toestemming”. Dit betekent dat de cliënt ten alle tijde de leiding heeft over welke handelingen worden uitgevoerd. Om een voorbeeld te geven, stel dat de therapeut voorstelt een hand op de buik van de cliënt te leggen, dan moet er vanuit de cliënt een duidelijke ja worden gegeven. Een duidelijke ja is een ja uit het hoofd (ik denk dat ik het wil), uit het hart (ik voel dat ik het wil) en uit het bekken (ik wil het).

De uitnodiging tot het onderzoeken van je verlangens en grenzen vanuit deze drie centra, zorgt er voor dat er een anker in je lijf wordt gecreëerd. Dit kan vervolgens door simpele oefeningen die je mee naar huis krijgt steeds verder worden verstevigd. Je verankert je centrum als het ware in je lichaam, in plaats van (alleen) in je hoofd.

De verschillende methodieken die een IPT-practitioner tot haar beschikking heeft zijn de volgende:
fasciamassage: dit is een hele zachte vorm van bindweefselmassage die kan worden toegepast in het hele bekkengebied, zowel uitwendig (de buik, de pubis, de liezen, de labia) als inwendig (de vagina en de baarmoedermond)
visualisatie/meditatie
ademhalingstechnieken
ontspanningsoefeningen

Wat is IPT niet?
IPT/Holistische bekkenbodemtherapie is niet hetzelfde als bekkenbodemfysiotherapie. We zullen altijd doorverwijzen indien blijkt dat fysiotherapeutische interventie nodig is.
De behandeling is niet erotisch van aard. Uiteraard kunnen kwalen in het seksuele spectrum wel behandeld worden, maar de aanraking is altijd voor de cliënt (eenrichtingsverkeer: van therapeut naar cliënt toe, nooit omgekeerd) en zonder erotische lading.

Over Linda

Als filosoof weet ik als geen ander hoe het is om vast te zitten in gedachten. Omdat ik zelf heb ervaren hoe helend en aardend de kracht van aanraking is, heb ik een aantal jaar geleden besloten om het roer om te gooien en me om te scholen tot shiatsu-therapeut. Tevens heb ik cursussen en bijscholingen gedaan in body dearmouring (gaia methode), reiki, holistic pulsing en medische basiskennis. Mijn honger naar kennis over het functioneren van het menselijk lichaam is groot, omdat mijns inziens de sleutel tot tevredenheid en geluk ligt in de integratie van de geest in het lichaam. Dit kan in toenemende mate als het lichaam weet te ontspannen. En daar speelt aanraking een grote rol in.
In september 2021 ben ik afgestudeerd als holistisch bekkenbodemtherapeut (Integral Pelvic Therapy, oftewel IPT). Vrouwen met seksuele klachten of pijnklachten in het bekkengebied zijn bij mij van harte welkom. Indien je interesse hebt in een IPT-behandeling (120 minuten), dan plannen we eerst een intake in. Voor meer informatie over deze therapievorm verwijs ik je graag naar deze site: Integral Pelvic Therapy®

Neem contact op

Neem contact op met IMC Visana of maak gelijk een afspraak!