Ilse Kappenburg – van der Vliet

VOEDING VITALITEIT VEERKRACHT ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Soms heb je klachten die onbehandelbaar lijken. Via de reguliere wegen kom je maar niet van je klachten af. Een verstoorde lichaamsbalans, een probleem in de energiehuishouding, spijsvertering of een niet passend voedingspatroon kunnen de oorzaak zijn. Je kunt dan baat hebben bij orthomoleculaire therapie.

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde dateert uit de jaren ’50. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. Dus een therapie die gezondheidsproblemen behandelt door te zorgen voor de juiste bouwstoffen en een stabiele biochemische balans. Het belang van goede voeding en vooral ook de gevolgen van niet passende voeding worden steeds duidelijker. Het lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. De basis van orthomoleculaire geneeskunde is gebruik maken van het eigen herstellend vermogen van het lichaam. Goed gevoed zijn, maakt dat je lichaam beter in staat is om een goede gezondheid in stand te houden en ziekte tegen te gaan. Naast voedingsadvies zijn leefstijladviezen heel belangrijk en is het eventueel nodig supplementen te gebruiken. Want helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden.

Orthomoleculaire therapie behandelt zowel lichamelijke als emotionele problemen aan de hand van individueel voedingsadvies.

Vaak is het een hele puzzel om erachter te komen waar de klachten vandaan komen, waardoor een eerste consult zeker één tot anderhalf uur duurt. Laboratoriumonderzoek (bloed, feces, urine) kan nodig zijn.

Naast orthomoleculair therapeut ben ik ook fysiotherapeut en leefstijlcoach. Binnen de fysiotherapie ben ik vooral gericht op adem-/ontspanningstherapie en chronische, leefstijl gerelateerde aandoeningen. Natuurlijk neem ik deze kennis ook mee in de consulten. Orthomoleculaire therapie is ook waardevol bij aandoeningen waarvoor u al bij de fysiotherapeut komt. Bij bv. artrose, artritis, osteoporose, fibromyalgie, diabetes en ook sportletsels, is ook uw voeding en leefstijl belangrijk voor het verminderen van uw klachten.

Neem contact op

Neem contact op met IMC Visana of maak gelijk een afspraak!