BeeBetter orthomoleculaire therapie

Ik ben Marga van Aalst, orthomoleculair therapeut en darmspecialist. De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in darmproblematiek en alles wat daarbij komt kijken (onderzoek, aanpak, voeding, supplementen). Heel veel problematiek staat namelijk in verband met slechte vertering en verstoorde darmen. Denk dan niet alleen aan darm- en maagklachten, maar ook aan stress, burn out, vermoeidheid, hormonen, huid, hersenmist, zware overgangsklachten, schildklier, allergie/intoleranties, ontstekingen en detox. Bij mij kan je ook terecht voor Covid klachten en andere problematiek.

Hoe werk ik

Om erachter te komen wat er aan de hand is gebruik ik naast een uitgebreid intake formulier dat van te voren ingevuld moet worden en ik bij de intake bespreek, allerlei andere vragenlijsten, ontlastingsonderzoek en verder bloed-, urine- en speekselonderzoek als dat nodig is. Ook EMB analyse is mogelijk.

Bij een ontlastingsonderzoek kijkt het lab naar allerlei parameters (pH, vertering, slechte bacterien, schimmels, gisten, parasieten, ontstekingen, intoleranties, goede bacteriën, hyperpermeabele darm en meer). Een ontlastingsonderzoek kan van eenvoudig tot heel uitgebreid. In de uitgebreide versie brengen we alle bacterienstammen in beeld. We weten steeds meer over nut, noodzaak en effect van bepaalde stammen. In de praktijk kom ik vaak een grote disbalans tegen. Denk aan PDS, SIBO, Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn, histamine intolerantie.

Oorzaak

Gezondheidsklachten ontstaan niet zomaar. Er is altijd een oorzaak. Wat ging er vooraf? Stress, antibiotica, een infectie of voedselvergiftiging, trauma, pijnstillers, een ongeluk, maagzuurremmers, slechte leefstijl? Soms is het duidelijk wat de aanleiding was. Maar niet altijd. Dan is er een druppel geweest die de emmer deed overlopen. Uiteindelijk kan het lichaam de problemen niet meer oplossen of herstellen en ontstaan er problemen; een disbalans.

Disbalans

Waar kan je aan merken of er een disbalans is? Klachten als maag/darmklachten, vermoeidheid, huidproblemen, hormoonproblemen, hersenmist, maar het kan van alles zijn. Deze klachten hebben vaak haar oorsprong in de darmen. En om de gezondheid te verbeteren moeten de darmen en vertering als eerste aangepakt worden; chronische stress bijvoorbeeld heeft desastreuze gevolgen voor je vertering en darmflora. De gezondheid van je darmen is zeer bepalend voor hoe het met je gaat. Misschien wordt serotonine niet voldoende aangemaakt (pijn in darmen, depressiviteit) of wordt histamine niet goed afgebroken (roodheid, jeuk, warm, reageren op voedsel). Een dysbiose veroorzaakt zelf vaak een hyperpermeabele darm, waardoor het immuunsysteem voortdurend aanstaat, wat weer veel klachten veroorzaakt; hersenmist, ontstekingen, vermoeidheid.

Aanpak

Het verbeteren van de darmen is vaak een eerste stap om de gezondheid te verbeteren. Ook check ik vaak of er voedingsintoleranties zijn. En of de ontgifting goed werkt. Zonder goede werking van alle organen is herstel moeizaam. Daarom ondersteun ik in het begin van een darmherstelprogramma alle organen om te zorgen dat ze hun werk doen. Als de lever haar werk bijvoorbeeld niet voldoende doet of als het maagzuur niet zuur genoeg is of de galstroom niet goed werkt, dan moet dit eerst hersteld worden, anders is het water naar de zee dragen. Daarna begin ik pas met het darmherstelplan: hiervoor gebruik ik voeding, kruiden, supplementen en verbetering van leefstijl (meer bewegen en ontspanning) om mensen weer in balans te krijgen. Het helpt dat ik ook bewegingswetenschapper ben en een uitgebreide kennis van onderzoek en therapieën heb.

Lees verder op mijn site www.beebetter.nl of stuur een email (info@beebetter.nl) om een afspraak in te plannen bij IMC Visana.